Het verhaal vertellen door bloemen met symboliek te gebruiken wordt nog mooier als we dat duurzaam doen. Want de wereld verandert om ons heen. Het bewustzijn over een meer duurzame wereld wordt groter. En ook in ons bloemengebruik gaat het over maken van duurzame keuzes.
De bloemen die het meest duurzaam gekweekt worden zijn waarschijnlijk de bloemen die door u zelf worden gekweekt en de bloeiende onkruiden. In de winkel vind je deze bloemen meestal niet.
Toch valt er wel wat te kiezen op de Nederlandse bloemenmarkt en zijn er steeds meer veranderingen waar te nemen.
Op dit moment is er een internationale beweging op gang gekomen. die zich de Slow flower movement noemt. Een ander verschijnsel is de focus op lokaal geteelde bloemen. Ook zullen bij de bloemisten, vanaf nu weer meer en meer veldbloemen en droogbloemen aangeboden worden. Verder zijn er keurmerken op de markt die garant staan voor een meer milieuvriendelijk product waardoor het product ook duurzamer is.
Klik hier om informatie te lezen over duurzaamheid en keurmerken
1. Bloemen Plukken
Pluktuinen zijn heerlijk om zelf een boeket te plukken. De pluktuinen zijn open tussen juni/juli en oktober/november, afhankelijk van het assortiment en het seizoen. In de pluktuin worden meestal géén of nauwelijks bestrijdingsmiddelen gebruikt.
www.pluktuinen.nl
Klooster- en kerktuinen bieden een keur aan planten met bijbelse symboliek. De vrijwilligers werken er met oog voor duurzaamheid en zijn milieubewust. Ondanks de soms kleine oppervlakte van de tuinen is er voor passend bloemwerk bij de zondagsdienst genoeg te vinden. Informatie en inspiratie over deze tuinen is te vinden op
inspiratie-tuinen.nl
2. Bloemen Kopen
Biologische bloemen en duurzame bloemen zijn niet het zelfde.
Bij het telen van biologische bloemen wordt de plant op een natuurlijke manier bemest waardoor de bodemgezondheid verbeterd en de biodiversiteit wordt versterkt. Bloemen met een EKO-keurmerk zijn geteeld zonder bestrijdingsmiddelen. In tegenstelling tot de duurzame-bloementeelt worden er bij de biologische productie geen eisen gesteld op sociaal vlak.
Eerlijke bloemen zijn bloemen waarbij tijdens de teelt rekening wordt gehouden met arbeidsomstandigheden van werknemers in de bloemenindustrie. In Oost-Afrika en Latijns-Amerika, worden steeds meer bloemen gekweekt, met name rozen en anjers.
De bloemen worden vaak aangeboden bij de bloemenverkooppunten van supermarkten. Fairtrade-bloemen
Eerlijke bloemen zijn niet perse ook duurzaam gekweekte bloemen.
Duurzame Bloemist.
Met het onafhankelijke keurmerk ‘Barometer Duurzame Bloemist’ toont een bloemist aan dat die oog heeft voor de vernieuwende maatschappij. Dit doet die bloemist door een duurzamere bedrijfsvoering en door de inkoop van een duurzaam assortiment bloemen en planten.
klik hier om een barometer gecertificeerde bloemist te vinden.
8
3. Seizoensbloemen
Op internet zijn veel lijstjes te vinden van seizoenbloemen.
Kijk bijvoorbeeld eens op:
– biologische-of-duurzame-snijbloemen-en-potplanten
– 365 dagen bloemen
om te zien welke bloemen er te koop zijn in een bepaald seizoen.
Er is geen gedegen onderzoek gedaan naar de meest klimaatvriendelijke snijbloem of bloeiende potplant. Maar het is wel mogelijk om rekening te houden met het klimaat en het milieu door te kiezen voor snijbloemen en potplanten die zo min mogelijk belastend zijn.
88
88
88
88
88
4. Duurzame Bloemschiktechnieken
Het is heel ‘gewoon’ geworden dat er gesproken wordt over bloemschikken en er gelijk gedacht wordt aan steekschuim. Maar er is zoveel méér mogelijk.
Een paar ideetjes om te inspireren en een paar weetjes….
1. Steekschuim
Steekschuim wordt veel gebruikt bij het bloemschikken. Het is echter geen product dat in de GFT bak mag of op de composthoop. Dat maakt steekschuim tot een product wat liever niet gebruikt wordt. Kijk daarvoor op: afvalscheidingswijzer
Er is wel verschil tussen de fabrikanten en aanbieders van steekschuim.
De firma Smithers Oasis is wereldleider op dit gebied. Zij hebben in 2018 een nieuw steekschuim geïntroduceerd waarover zij het volgende berichten:
OASIS® BIO Steekschuim is 51.5% biologisch afbreekbaar binnen 1 jaar & 85% biologisch afbreekbaar binnen 3 jaar.
OASIS® Eco Plastic (Polymeren) is 100% biologisch afbreekbaar. https://www.oasisfloral.nl
Steekschuim werkt wel prettig want je hebt snel resultaat. Het is echter niet zo dat zonder steekschuim niet een zelfde resultaat behaald kan worden. Wel vragen alternatieve technieken kennis en vaardigheid in die technieken. Vaak is het een kwestie van zien en doen…….uitproberen dus!
Het vraagt om-denken.
2. Alternatieve technieken:
Weven
Weven en weefsels, draden met schering en inslag. Weven is een mooie alternatieve techniek die milieuvriendelijk en duurzaam kan zijn. Door te weven met plantaardig materiaal kun je frames en constructies maken, die een basis vormen of een onderdeel zijn in bloemwerk. Je kunt netjes en regelmatig weven of juist rommelig.
Vlechten
Vlechten is het met elkaar verbinden van verschillende strengen tot een geheel. De bekendste vlecht is het vlechten van haar.
Er zijn verschillende manieren van vlechten, van een zeer strak gevlochten vorm tot een juist zeer opengewerkte vorm. Een open gevlochten vorm kan dienen als steekmedium.
Binden
Binden is de oudste vorm van bloemschikken die er is. De techniek komt ook voor in het woord bloembinden. Dit kan in een korenschooftechniek of een parallel techniek. Touw wordt gebruikt om de stelen bij elkaar te binden zodat het een geheel wordt. Een goed gebonden boeket blijft staan op de stelen en kan in een schaal worden geplaatst.
Takken zijn aan elkaar verbonden,
tulpen zijn er tussen geplaatst.
3. Waterdragers
Om lang plezier te hebben van de bloemen hebben we waterdragers nodig. Hieronder wat tips:
Flessen, flesjes, kerstballen, vazen, vaasjes, schalen, yoghurt bekers, lego-onderdelen, ballonnen, noem maar op, veel is mogelijk. De ene waterdrager is duurzamer dan de andere.
Maar allemaal zijn ze meerdere malen te gebruiken. Let bij de keuze van een waterdrager op de volgende zaken:
· Waterdicht
· Goed schoon te maken
· Mogelijkheden tot bevestiging
· Hergebruik
· Mogelijke chemische reacties met water en voedingsstoffen (niet duurzaam)
· Gewicht
· Mogelijkheden tot navullen
· Juiste verhouding grootte waterdrager en bloemen
· Bestand tegen transport
Het gras is gevlochten;
de bloem staat in de fles.